čtvrtek 14. března 2013

Krkonoše aneb další ze série přechodů...

Bylo by krásné objet celé české pohraničí na běžkách. Což o to čas by na to byl, ale podmínky asi ne. 

Hromadná doprava do Krkonoš je dost zajímavá. Autobus vyjíždí kolo desáté hodiny v pátek dopoledne a na Malé Úpě. O moc víc toho v průběhu týdne do jmenované Úpy nejezdí. Samozřejmě že například do Špindlerova mlýna je doprava intenzivnější, ale pokud bychom začali ve Špindlu a pokračovali na západ jak bylo v plánu, tak bychom přišli nejenom o naši nejvyšší horu. Navíc to tam znám jak několik svých ubohých páru obuvi.  

Cestou na Sněžku (na obzoru chata Jelenka)


Na fotkách lze vidět že krásný počasí první den převládalo. Běžky obouváme tedy asi v 16:00 na pomezních boudách. Je to jeden z východních bodů Krkonoš. První spaní přichází kousek pod chatou Jelenka. Nevím čím to bylo ale oběma nám je docela zima. Kuchyně se od posledního přechodu výrazně zlepšila hlavní chod vyla čočková polívka s kousky uzeného masa, desert tvořil pytel vánočních perníků. Na snídani byla ovesná kaše s kazašskými hrozinky. Ale dost keců o jídle. 
Cesta na Sněžku na běžkách není příliš schůdná, něco jako stopu by jste tu nenašli. O sestupu ze Sněžky ani radši mluvit nebudu. Jenom si budu pamatovat že už nikdy nebudu zkoušet sjíždět na běžkách a mačky by nebyla zas tak zbytečná zátěž. 


Na vrcholu Sněžky

Původní plán bylo přespat někde okolo Špindlerovy nebo Petrovy boudy, ale usoudili jsme že lepší bude do toho šlápnout s tím že noc strávíme v teple na chatě. Měli jsme totiž před sebou týdenní dovolenou v Krkonoších ale o tom zase jindy. Na Špindlerovce se nám zatáhlo a oblačnost se držela hřebene až do večera. Na Vrbatce si dáme polívku a už jenom sjezd přes Horní mísečky do tepla na večeři. 

Žádné komentáře:

Okomentovat